Sådan vælger du den rigtige bolig

Når det er tid til at købe bolig, hvad end det er en ny lejlighed eller et hus, er der en masse ting, som man bør overveje. Især huskøb kan være en frustrerende og lang proces, men ved at have taget stilling til nogle ting i forvejen, kan denne proces gøres lettere og ikke mindst kortere. Læs med her og bliv lidt klogere på, hvordan man vælger at købe den rigtige bolig.

Da Peter Ingemann blev spurgt, hvad det vigtigste ved et nyt hus er, var han meget klar i spyttet: Beliggenheden. Og selvom det måske ikke er det vigtigste for dig, bør du helt sikkert overveje lokationen af dit næste hus grundigt. Måske skal du flytte ud af en større by og til en mindre. Hvis du har boet i Odense, vil du måske flytte til og bruge en ejendomsmægler i Kerteminde eller Munkebo? Uanset hvad, bør du overveje beliggenheden – og herunder transporttiden til job, daginstitutioner til børn, fritidsaktiviteter, indkøb og alle andre steder, du besøger flere gange om ugen. Af disse bør du være mest opmærksom på transporttiden til job. Selvom 30 minutter ekstra hver vej ikke lyder af så meget, kan det føles som meget lang tid i en travl hver dag. Hvis det er muligt, kan du teste transporttiden på egen krop ved at køre hen til det område, du overvejer at flytte til, en tidlig morgen. Herfra kører du så til arbejde, så du kan opleve hvordan morgentrafikken er på din rute og hvor længe det tager.

Hav fremtiden med i tankerne. Hvis du allerede nu ved, at der kommer et eller flere børn, bør du have dette med i overvejelserne. Selvom det selvfølgelig aldrig er muligt at planlægge alle detaljer, er det en god idé at gøre sig nogle grundlæggende overvejelser. Hvis familien skal udvides, giver det ikke mening at købe et hus, hvor der ikke er plads nok. Husk dog at mindre huse kan være gode, hvis der er mulighed for at bygge til!

Tag dig de rette forbehold. Som nævnt i ovenstående, kan man ikke planlægge alt. Det gælder også, når der skal købes hus. Du bør dog tage højde for visse ting. Ligger huset fx meget lavt og tæt på en å? Så bør du overveje om store mængder nedbør kan give dig vand i kælderen eller i værre tilfælde oversvømmelser på stueetagen. Det sidste du ønsker, når du har købt et hus, er at stå i vand til knæene uden mulighed for nemt at komme videre. Spørg de rette til råds – meget gerne lokale ejendomsmæglere, som kender til området og ved, hvad der er op og ned.

Prioritér behov og ønsker. Lav en liste over dine eller jeres ønsker og behov, så I er helt klare over, hvad der er vigtigst. Selvom det kan være svært at lave en helt klar liste, er det en god øvelse, som giver anledning til at overveje, hvad de vigtigste ting er.

Følg mavefornemmelsen. Sidst af alt bør du altid følge mavefornemmelse i forbindelse med køb af hus. Selvom et hus ser rigtigt godt ud på papiret, er det i sidste ende nødvendigt, at du har den rette mavefornemmelse, inden du skriver under.