Decentralisering – hvad er det?

Decentralisering er et meget vigtigt begreb i vores verden – dette gør sig specielt gældende, når der efterhånden findes tusindvis af decentraliserede valutaer. Vores verden er også meget mere decentraliseret i dag, hvis man kigger på det fra et bestemt synspunkt. Det kan godt være, at kommunerne er blevet lagt sammen for nogle år siden og dermed er Danmark blevet mere centraliseret, men det er bare en lille del af det store billede.

Kryptovalutaer

Investerer man penge, så har man hørt om kryptovalutaer, og disse er meget populære i dag. Der har godt nok været nogle store fald i starten af i år, men det ser mere positivt ud i skrivende stund. Denne artikel handler ikke om investeringer, men da de fleste kender kryptovalutaer fra investeringer, så var det lige vigtigt at nævne. Essensen er dog, at disse valutaer er decentraliserede, og dermed kan ingen styre dem. Tager man eksempelvis den danske krone, ja så er det den danske stat der styrer den, når alt kommer til alt.

Kigger man i stedet på bitcoin, så er den decentraliseret, og man opnår enighed ved hjælp af en konsensusmekanisme, som i bitcoins tilfælde hedder proof of work. Der findes også en anden en, og den hedder proof of stake. Det kan være at vi kommer ind på det i en anden artikel på denne blog.

Andre spændende mekanismer er delegated proof of stake, hvor man giver sin “stemme” videre til en anden person, som så stemmer for en. Et eksempel kunne være, at der skulle laves en opgradering på blockchainen, som man stemmer om. Det virker lidt som vores demokrati, men (og dette er vigtigt!) man kan til enhver tid trække sin stemme tilbage, og så har “politikeren” færre stemmerettigheder, hvilket er utroligt spændende. Det kan være, at det på et tidspunkt bliver indført i et eller andet land som et eksperiment. Dette vil tiden vise.